ACTA 2013-11-09 Grup Promotor

ACTA DE REUNIÓ DEL GRUP PROMOTOR DEL PROCÉS CONSTITUENT

Data: dissabte 9 de novembre del 2013

Lloc i hora: Sala d’actes de Cristianisme i Justícia (c/Llúria 13), de 17.30 a 21.30h

Convocats: Grup promotor (comissions de treball + delegats/ades de les assemblees)

Ordre del dia:

 1. Campanya “Construïm la República catalana del 99%”
 2. Balanç de l’acte del dia 13 d’octubre a Montjuïc.
 3. Assemblea general del 22 de desembre i discussió dels documents adjunts.
 4. Mobilització unitària contra els pressupostos de la Generalitat (valoració per adherir-nos-hi).
 5. Finançament del procés i criteris comuns.
 6. Precs i preguntes/Informacions.
 1. Campanya: Jordi Rabassa i Sandra Ezquerra

Jornada de Formació 26 d’octubre: Valoració positiva. Hi ha hagut un 80% d’assistència de les assemblees (més de 180 persones). Durant les jornades, Procés va ser de les 26 més mencionades a twiter en tot l’Estat espanyol. Material disponible per a la Campanya a cada localitat: Vídeos de les xerrades de Dimitri i Gerardo; impressió de 200.000 diaris; enganxines i cartells, pensats per empaperar als llocs on hi haurà els debats i les accions de novembre (punts de distribució del material: ROTIMPRES, Aiguaviva del Gironès (Girona)/ Valldoreix-Xavier Humet /Ateneu Rebel (Poble sec- Barcelona).

– Per a les accions del 16N i 30N: Hi ha una plantilla de cartell el·laborada per fer difusio per mail, twiter…demaneu-la a republicacatalana99@procesconstituent.cat

A WEB apareixerà en llistat per ordre alfabètic segons nom de l’assemblea, totes les accions del 16N i el 30N que es convoquin.

Si hi ha necessitat de petició de permisos i fan falta dades de l’entitat (Associació pel canvi…) consulteu la web o bé escriviu a organitzacio@procesconstituent.cat

Comentaris i temes sorgits al debat:

 • Es comenta que no fos més activa i interessant la part de la tarda de la sessió de formació.
 • Es parla de web, de l’antelació amb què s’envien convocatòries d’actes, de la necessitat de conèixer i veure les adreces d’adherits de la zona pròpia.

S’ACORDA QUE:

Les assemblees afegiran a la web les activitats programades per al 16N i el 30N; i enviaran fotografies dels actes per als blogs, web, facebooks i twits…

– A partir de dilluns 11 de novembre, les assemblees es poden donar d’alta per difondre activitats amb el mateix login i password, i es gestionin els enviaments.

L’equip web enviarà amb una setmana d’antelació la informació que ha penjat cada grup local als codis postals de la zona de cada assemblea.

 • Les assemblees que no hagin agafat material de la Campanya, el passin a recollir per un dels 3 punts de distribució de diaris, cartells i enganxines.
 • Cal aclarir el municipi i l’assemblea en les convocatòries de reunions de temes sectorials o locals perquè no es confonguin amb les assemblees sectorials generals, com ha passat.
 1. Balanç de l’acte del dia 13 d’octubre a Montjuïc: Josep Maria Antentas i Neus Forcano

L’acte central ha estat una mostra de fortalesa i ha acomplert els objectius marcats. Fer-ho a la tardor, després de sis mesos d’haver llançat la proposta des de Singulars, ha estat bé i demostra que el PC no és cojuntural. Van assistir-hi més de 6700 persones per les enganxines repartides amb les donacions.

Tot i que l’acte va durar tres hores, no es va fer feixuc gràcies a la combinació d’actuacions musicals i artístiques i les paraules. S’ha fet espai a artistes que volien col·laborar amb el Procés. Les adhesions van augmentar i l’acte va convocar persones simpatitzants que potser no estan al dia a dia del Procés però que s’hi volen apropar. Caldria fer un balanç per escrit per aprovar-lo en el grup promotor i tenir, així, memòria organitzativa.

– Pel que fa a l’organització, s’agraeix la tasca transversal feta per totes les comissions del Procés: Extensió i Organització en la realització de l’acte; a les Assemblees, per l’assistència, la participació amb pancartes i la disponibilitat i feina feta per les 60 persones voluntàries, sobretot en la recaptació d’aportacions. Es van recollir 12.700 euros amb les caixetes, que gairebé va cobrir la despesa d’escenari , equip de so, informació i material, que fou de 14.500 euros. Hi va haver molt bona col·laboració amb l’empresa SONOSTUDI.

La comissió de Comunicació i Web es van encarregar de la difusió de l’acte, de la filmació i del streaming, que el varen seguir 400 persones. Va ser-hi premsa, ràdios i TV3, i també ràdios alternatives.

Comentaris i temes sorgits al debat:

 • Necessitat de formulari per recollir les adhesions sense correu electrònic.
 • Necessitat d’incloure el camp del telèfon en les fitxes d’adhesions.
 • En els parlaments hi va faltar explícitamente el tema d’energia i medi ambient; i també el tema de la pèrdua de condicions laborals i la realitat obrera.
 1. Assemblea general del 22 de desembre i discussió dels documents adjunts:

Arcadi Oliveres i Teresa Forcades.

 • L’Arcadi presenta la convocatòria de l’Assemblea general del moviment per al 22 de desembre, al recinte firal de Sabadell, i llegeix el document 1 (enviat per correu) sobre “Objectius generals i context de l’assemblea”.
 • La Teresa presenta una proposta mínima de reglament intern de l’assemblea general com a document 2, i després comenta els documents 3 i 4 (enviats per correu).

S’ACORDA QUE:

 • Aquests documents s’aproven per ser debatuts a les assemblees locals, que en podran fer esmenes i enviar-les en un espai especial a la web fins el 18 de desembre. Un cop compilades les esmenes, s’enviaran els documents al correu de cada assemblea i a les persones inscrites a l’assemblea general. S’acorda incloure totes les esmenes que es facin des d’assemblees territorials. Es marcaran les esmenes com a majoritàries, minoritàries i consensuades, per poder valorar i decidir més ràpid a l’assemblea.
 • Aquesta proposta de funcionament i organització interna es presentarà a aprovació a l’assemblea general del 22 de desembre. Hi haurà obertura a escoltar models d’organització alternativa.
 • S’informarà els 45.000 adherits del procediment de l’assemblea general i se’ls convidarà a posar-se en contacte amb l’assemblea local si hi tenen interès a venir, ja que només es podran inscriure a l’assemblea general persones en actiu i implicades en comissions, sectorials i assemblees territorials o locals.
 • A l’assemblea general ningú no actuarà com a representant d’una altra persona, sinó que es ve a títol individual i convocat/convidat com a membre actiu del moviment a través d’alguna assemblea territorial, sectorial o comissió.
 • S’inclouen les esmenes fetes pel grup promotor el dissabte 9 de novembre als documents 1, 3 i 4, i s’afegirà el 2 a la documentació. Abans del 16N s’enviarà a les assemblees aquests documents juntament amb l’acta de la reunió.

Comentaris i temes a debat:

 • La convocatòria de l’Assemblea. Pot servir per motivar i animar persones del municipi a participar en l’assemblea local, ja que és la forma de participar en l’assemblea general.
 • Debat dels documents i inclusió d’esmenes dels assistents.
 • Necessitat d’un reglament de funcionament intern del moviment que s’ha d’anar fent i ampliant.
 • Els tempos de les assemblees locals. Possibilitat real de discutir aquests documents documents a les assemblees locals abans del 22 de desembre.
 • Esmenes consensuades, majoritàries o minoritàries de les assemblees locals als documents.
 • Possibilitat que la propera assemblea general ja tracti continguts polítics i estratègics.
 • Representativitat dels delegats/ades o responsables de les assemblees locals/territorials a l’assemblea general. Democràcia directa i democràcia representativa. Elecció dels representants.
 1. Mobilització unitària contra els pressupostos de la Generalitat: Luis Blanco i Josep Bel.
 • El Luis Blanco i el Josep Bel expliquen la importància que el procés se sumi a la mobilització contra els pressupostos antisocials, al costat dels treballadors/ores i conjuntament amb altres plataformes i agrupacions sindicals en lluita.

Malgrat que el CES i alguns sindicats volen capitalitzar la manifestació ciutadana del 24 de novembre, val la pena unir-se a l’esforç fet perquè la mobilització sigui transversal, agafi sectors i plataformes variades, i pugui fer-se des dels moviments socials. Emplacen el grup promotor perquè doni suport i es comprometi com a Procés Constituent a animar, col·laborar i participar en la manifestació i en la muralla humana unitària el 4 de desembre al voltant del Parlament, en la recta final del debat pressupostari.

Comentaris i temes que sorgeixen al debat:

 • El món del treball és clau i no es pot fer una revolució sense comtar ni posar-se al costat dels treballadors. El fet que hi hagi baralles sindicals, protagonismes o divisions a les esquerres no és nou, i el que cal valorar és si la causa és justa o no ho és. A vegades, ser demòcrata demana anar contra la llei i fer desobediència civil.
 • El Procés constituent ha de començar a visibilitzar-se en lluites al carrer, ha de passar a l’acció.

S’ACORDA QUE:

 • El Procés Constituent informarà, convocarà i animarà a participar com a Procés en la mobilització contra els pressupostos el 24 de novembre i el 4 de desembre.
 1. Finançament del procés i criteris comuns: Joaquim Vaillo.
 • Hi ha un actiu al voltant de més de 40.000 euros, però les domiciliacions trimestrals fixes són poques (1000 euros mensuals). Les aportacions voluntàries s’han aconseguit en actes o presentacions.
 • Les assemblees locals i territorials són autònomes, autogestionàries i s’autofinancen al màxim. Fins ara, s’han pagat al voltant d’uns 3000 euros en despeses de lloguer de locals o de material imprès per a alguna assemblea. Si es demanen ajuts a finances, caldrà fer-ho amb antelació i presentar informació de previsió de comptes a finances@procesconstituent.cat
 1. Precs i preguntes
 • La Sandra Ezquerra informa que l’assemblea sectorial de feminismes ha acordat fer una acció el 25N, dia internacional de reivindicació contra la violència a les dones, que consistirà a fer una marxa enrere des del Passeig Colom, Rambles amunt, per unir-se a la manifestació. Es demana al grup promotor suport i participació en l’acció en el marc de les accions de la Campanya del mes de novembre i també per fer un comunicat de crítica a la pressió i l’arraconament que l’administració està fent al centre Francesca Bonnemaison i a entitats i grups feministes de Ca la Dona, que perden presència, recursos i espais guanyats durant els darrers anys.

S’acaba la reunió a les 21.30h, essent conscients que no s’ha estat estricte amb l’horari previst, però que s’ha donat espai a les paraules demanades especialment en la discussió en què es valoraven els documents sobre l’assemblea general i els òrgans de funcionament interns del moviment.

Neus Forcano                                                           Barcelona, 9 de novembre del 2013

Comissió d’organització

Anuncis
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Actes de reunions, Actes del Grup Promotor. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.