ACTA 2013-12-06 Grup Promotor

ACTA DE REUNIÓ DEL GRUP PROMOTOR DEL PROCÉS CONSTITUENT

Data: divendres 6 de desembre del 2013

Lloc i hora: Casal Loiola (c/Balmes, 138), de 17.00 a 20.30h

Convocats: Grup promotor (comissions de treball + delegats/ades de les assemblees)

Ordre del dia:

 1. Plantejament de la situació i la conjuntura política. Debat.

 2. Mobilitzacions del 24N i del 4D contra els pressupostos antisocials: acció davant del Parlament. Reforma de les pensions.

 3. Balanç del 16N i del 30N als municipis i barris. Valoració del seguiment de la Campanya.

 4. Temporització i calendari d’activitats per a les assemblees (assemblea d’Osona est-Guilleries).

 5. Funcionament, contingut i enviament d’esmenes per a l’Assemblea general del 22D.

 6. Precs i preguntes.

 1. Plantejament de la situació i la conjuntura política. Debat.

El Josep Maria Antentas i el Xavier Domènech comenten la situació de crisi i tensions internes que pateixen els partits institucionalitzats en aquest moment, i fan una lectura del cicle de mobilitzacions de la ciutadania i dels moviments socials. Es fa intercanvi de punts de vista entre les assemblees i els assistents que s’hauria volgut allargar.

Sense reproduir completament les aportacions, es recullen alguns reptes que tenim com a Procés Constituent:

 • Com mantenir una política activa en els barris obrers.
 • Com ampliar el debat públic sobre la consulta a altres aspectes relacionats amb el model de país que volem a nivell social, polític, de relació amb Europa…
 • Com incidir estratègicament en l’escenari de política catalana per forçar el bloc de ruptura.
 • Com promoure i organitzar la lluita social en àmbits com la sanitat, l’educació, els drets laborals…perquè sigui realment efectiva, concreta, propositiva, i pressioni per al canvi.
 • Com mantenir l’organització, la resistència, la lluita a nivell social i en el màxim nombre d’àmbits per no desanimar-se davant l’escassa reacció de la ciutadania per sortir al carrer o per mostrar desacord.
 • Fer conèixer la proposta del Procés directament al carrer, parlant amb les persones, empoderant la ciutadania i encomanant autoestima.
 • Fer un discurs ben travat entre qüestió nacional, sobiranisme, i qüestió social, per arribar al màxim nombre possible de persones de barris populars.
 1. Mobilitzacions del 24N i del 4D contra els pressupostos antisocials: acció davant del Parlament. Reforma de les pensions.

En Josep Bel fa un breu balanç de les mobilitzacions del 24N i 4D sobre els pressupostos antisocials. Es constata que és difícil unir i consensuar accions en espais molt plurals i s’ha notat en la desorganització a l’hora d’actuar i d’encapçalar les manifestacions. Les accions descentralitzades a Tarragona o Girona han anat molt bé; en canvi, a Madrid o a Barcelona, hi ha hagut més desacord i poca assistència.

ES VALORA en positiu que el Procés Constituent com a tal va ser davant del Parlament amb pancartes pròpies i es va sumar a la mobilització unitària.

S’informa de la reclamació que es pot fer a l’INSS fins al 30 de desembre per cobrar un suplement de les pensions. S’ACORDA d’enviar a les assemblees, al grup promotor, i a la web, els formularis i informació sobre el tema per si es vol fer arribar als pensionistes des de les mateixes assemblees.

S’informa que la sectorial del Procés Constituent sobre Drets i lluites laborals s’ha reunit a la seu del Col·lectiu Ronda amb una assitència d’unes 40 persones. Hi havia persones de l’àrea metropolitana de Barcelona, persones de diferents sindicats i els companys de Panrico en lluita. Es constata que costa concretar accions conjuntes a fer.

S’informa de la iniciativa a nivell estatal de les MARXES PER LA DIGNITAT DELS DRETS SOCIALS. Es tracta de dibuixar una ruta que pugui passar per Ajuntaments i llocs emblemàtics per reclamar aspectes concrets relacionats amb el deute, l’habitatge, els serveis públics…En altres comunitats autònomes s’estan preparant per fer-les de cara al febrer i el març i ja han dit que s’apunten a anar a Madrid a fer la concentració final. El Procés Constituent es pot plantejar si vol sumar-s’hi.

 1. Balanç del 16N i del 30N als municipis i barris. Valoració del seguiment de la Campanya.

La Sandra Ezquerra i el Jordi Rabassa feliciten les assemblees pel nombre de debats simultanis que hi va haver el dia 16N i per la creativitat de les accions del 30N. En total, hi va haver uns 70 debats/assemblees simultànies, i uns 60 actes o activitats al carrer el dia 30N.

ES VALORA amb punts positius i negatius les 3 activitats de la Campanya de la República Catalana del 99% (trobada de formació del 26-O; debats 16N i accions 30N) a partir de les valoracions que les mateixes assemblees han enviat per escrit.

Sobre el dia 26-O: El contingut va ser útil, també els recursos gràfics i els documents. Positiu l’intercanvi entre assemblees, el dinar comú, la bona organització i poder disposar del material de la Campanya (diaris, enganxines i cartells). Aspectes negatius: dia intens, molta informació en un sol dia; millorar la comunicació interna; informació poc vinculada a necessitats de les assemblees.

Sobre el 16N i el 30N: Han servit per enfortir la presència local de les assemblees; bona acollida de les accions en l’entorn immediat; s’ha col·laborat amb altres Plataformes o entitats per treballar temes concrets; han generat cohesió interna i visibilitat externa. Aspectes negatius: precipitació de la Campanya, ha faltat temps i millor coordinació; ha faltat difusió; poca cobertura mediàtica; algunes assemblees s’han queixat de la presència selectiva d’alguns ponents en algunes assemblees; dificultats en la comunicació interna a través de web i entre comissions.

Es passen les fotografies enviades al flickr de la web, les assemblees comenten i expliquen les experiències als diferents llocs. S’ACORDA que es postposa la decisió de quina nova campanya es tira endavant de cara al 2014 per no precipitar-se i per poder parlar-ne a cada assemblea.

 1. Temporització i calendari d’activitats per a les assemblees (assemblea d’Osona est-Guilleries).

Des de l’assemblea d’Osona est-Guilleries, s’exposa com es viu a les assemblees territorials el calendari d’activitats, accions i reunions d’aquest trimestre de 2013. Aquesta valoració ja es volia fer constar en el passat grup promotor però no hi va haver possibilitat per causa del temps. En Fermí, expressa la necessitat de tenir en compte la calendarització de les reunions i les activitats de campanya que es proposen des de les comissions centrals i la coordinadora, ja que algunes assemblees fa poc que s’han constituït, tenen pocs efectius i han patit el ritme estressant de l’organització de les accions de novembre paral·lelament al ritme de les reunions del grup promotor i de la convocatòria a l’assemblea general amb la consegüent petició de discutir els documents que s’hi han d’aprovar.

Es fa una crida a tenir en compte que una pressió excessiva de convocatòries de reunions pot ofegar l’assistència i la vida de les assemblees locals i territorials, i que de cara a les convocatòries de reunions del promotor o d’activitats comunes, es pugui fer amb prou temps d’antelació i degudament consensuat al màxim a grup promotor.

 1. Funcionament, contingut i enviament d’esmenes per a l’Assemblea general del 22D.

La Neus Forcano recorda, tal com s’havia acordat ja al grup promotor del 9 de novembre, els següents aspectes sobre la finalitat, contingut, convocatòria i preparació de l’assemblea general:

– La convocatòria de l’assemblea respon a aquestes finalitats:

a) convocar el màxim nombre de persones actives i implicades en les assemblees territorials i sectorials; i convidar-ne d’altres que puguin vincular-se a les assemblees territorials i sectorials per enfortir-les i augmentar-ne la participació de persones adherides al Manifest;

b) reforçar els òrgans decisoris del Procés i validar formalment la confiança que es posi en la coordinadora del Procés per cohesionar la veu comuna del Procés i fer-la efectiva davant de les peticions de relacions polítiques, aparicions mediàtiques, elaboració de comunicats i participació en mobilitzacions unitàries que arribin durant el 2014, i que pugui gestionar l’organització i la comunicació interna del Moviment;

b) aprovar els documents (presentats i esmenats al grup promotor del dia 9/11) que recullen el reglament de l’assemblea general, els objectius generals, el pla de treball per al 2014, l’organització interna del Procés i els pressupostos generals per al 2104.

Documents a aprovar per l’assemblea general: s’han enviat ja fa dies com a adjunts amb l’acta de la reunió a tot el grup promotor. I s’han penjat a la web 4 articles per separat en la pestanya restringida a assemblees, perquè s’hi afegeixin les esmenes que les assemblees vulguin fer arribar. Les esmenes són visibles per a les persones amb accés des del login d’assemblees.

Enviament d’esmenes: s’ha d’indicar NOM i telf/correu de la persona que envia l’esmena; de quina ASSEMBLEA prové; el paràgraf i la formulació alternativa que es proposa i afegir-ho a la web sota el document a què fa referència. Cal indicar si l’esmena és majoritària/minoritària/consensuada en la vostra assemblea. Data límit d’enviament d’esmenes: 18 de desembre.

Voluntaris per al funcionament de l’assemblea: Es convida el grup promotor i per extensió les assemblees, a oferir voluntaris per fer el recompte de votacions a l’assemblea i per poder ajudar en les tasques de funcionament. Podeu escriure a organitzacio@procesconstituent.cat per oferir-vos.

Proposta de Mesa i comissió d’esmenes per fer la conducció de l’assemblea general el dia 22D: es proposa que siguin persones del grup promotor que representin territoris amplis i persones implicades en les comissions de treball i la coordinadora:

a) Mesa: presideixen l’assemblea l’Arcadi Oliveres i la Teresa Forcades; i s’encarreguen de la conducció i moderació la Núria Jàvega i la Neus Forcano, de comissions de treball i coordinadora; la Margarida Fité, de les assemblees d’Osona; i una persona de l’assemblea de Sabadell, la ciutat que ens acull.

b) Comissió d’esmenes: Margarida Fité (assemblees d’Osona); Cesc Niubó (assemblees del Vallès oriental); Xavier Domènech, Josep Maria Antentas i Neus Forcano (comissions de treball).

La reunió finalitza a les 20.30h.

Neus Forcano                                                                 Barcelona, 6 de desembre del 2013

Comissió d’organització

Anuncis
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Actes de reunions, Actes del Grup Promotor. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.