Acta Assemblea Procés Constituent Mioanès 31-01-2014

Acta Assemblea Procés constituent Moianès del 31-01-2014 (en PDF)

ACTA DE REUNIÓ DE L’ASSEMBLEA DEL MOIANÈS

Data: divendres 31 de gener de 2014
Lloc i hora:
Can Carner – de les 20 h. fins les 23:00h.
Convocats:
Membres adherits del Moianès –
Assistents:
13 persones. Una persona, assistent habitual, ha excusat la seva assistència degut a un perllongament de la seva jornada de treball.

Ordre del dia:

 1. Elecció coordinador reunió.
 2. Aprovació de l’ordre del dia.
 3. Lectura i aprovació si s’escau, de l’acta de la reunió anterior.
 4. Incorporació a l’assemblea de nous assistents.
 5. La Comissió d’Extensió informa del Cicle conferències previstes, contactes establerts i previsions.
 6. Informen els assistents a la reunió del Grup Promotor del 25.01.2014
 7. La Comissió de debat dels texts que es van rebent des de Continguts informa de com s’hi poden afegir els membres de l’Assemblea del Moianès, per a participar-hi.
 8. Torn obert de paraules.

1. Elecció coordinador reunió. Coordinarà la reunió en Robert Pardo i actuarà com a secretària Montse Gallofré.

2. Aprovació de l’ordre del dia. S’aprova l’ordre del dia proposat.

3. Lectura i aprovació de l’acta anterior. Es llegeix l’acta de la reunió anterior, que és aprovada pels assistents.

4. Incorporació a l’assemblea de nous assistents.

S’informa que a la web de l’Assemblea del Moianès s’ha inclòs un document-resum de què és un Procés Constituent, el·laborat després de la Jornada de formació del 26.10.2013.

Per la posada al dia de l’acció del moviment pel Procés Constituent, i de la pròpia acció de l’Assemblea del Moianès, es fa un breu resum verbal dirigit a dos nous assistents presents, un per primera vegada, procedent de Collsuspina, i l’altre per segona vegada, procedent de Castellterçol.

Així mateix se’ls assabenta de l’existència i adreça de la web pròpia de l’Assemblea del Moianès, on hi aniran trobant tots els documents emesos i rebuts, així com altre informació d’interès per anar-se posant al dia.

5. Cicle de conferències previstes. Contactes establerts i previsions.

 • S’informa de l’èxit de la conferència organitzada el proppassat dia 24 de gener per Moià Deute, amb el Suport de l’Assemblea del Moianès, “On son els meus diners”, on l’Albano Dante, de la revista Cafè amb Llet, va fer una brillant exposició de la investigació periodística realitzada sobre sanitat, corrupció i política. El vídeo està ja penjat a la web de l’Assemblea del Moianès.
 • S’informa igualment del contacte mantingut amb en Jordi Serrano, historiador i rector de la Universitat Progressista d’Estiu Europea, qui s’ha avingut a donar una xerrada aquest mes entrant de febrer, a concretar encara si divendres 21 o dissabte 22, o bé sobre el tema de “Situació econòmic-política actual”, o bé sobre el tema “Joventut davant el futur – joventut en temps de crisi”.

Sotmeses les dues temàtiques a votació, el resultat ha estat a favor de la de “Joventut…”

 • De cara al mes de mars, es parla també de tractar el tema d’energia, presentant-se diverses propostes en quant al conferenciant:
 • En Pep Puig, de Vic; representants de Som Energia; i en Carles Riba i en Ramon Sans.

Queda pendent d’establir els contactes necessaris per a veure quina proposta pot ser viable.

 • Es planteja també l’interès que poden tindre també temàtiques com la M.A.T. (Molt Alta Tensió), o el Fracking (extracció de gas del subsòl per mitjans hidràulics), donada la necessitat actual de tindre un bon coneixement de què impliquen per a la població.
 • S’ha enviat també un correu per contactar amb els “Iaioflautes”, per veure la possibilitat de què vinguin a fer una xerrada, que podria donar-se al local de l’Esplai de Moià, o al local de les Arrels de Castellterçol. S’està pendent de resposta.

6. Informen els assistents a la reunió del Grup Promotor del 25.01.2014

 • En aquesta reunió, amb un nombre d’assistents d’entre 150-170, pel nombre de documents que en van aprovar sense qüestionament, va quedar palès que una gran part acceptava que el moviment es regís per una democràcia representativa, consolidant que els membres del Grup Promotor son representants plenipotenciaris, no portaveus.
 • L‘acta de l’Assemblea General no es va ni discutir, bo i estant a l’ordre del dia, i en quant al Balanç de l’Assemblea General, no es va qüestionar en absolut que presentava tan sols una crítica de forma però no de concepte.
 • Els 4 documents de treball enviats com a “definitius” es van donar per aprovats, bo i dient que l’aportació de l’Escala-Figueres s’acceptava i quedaria inclosa.
 • Les Propostes de Treball presentades són força nombroses i marquen ritmes de treball molt forts.
 • A la resolució política d’eleccions es va fer la presentació de SÍ, PODEMOS, debatent-se durant una hora si es feia un escrit de salutació-adhesió. Una part deia que no sabia qui eren, es va aclarir que es presentaven a les eleccions Europees. Al final es va decidir que es faria una salutació de benvinguda del Procés Constituent al grup PODEMOS.
 • En quant al document d’elecció d’una nova Comissió de Coordinació, la proposta que aportava la nostra Assemblea del Moianès va ser desestimada. Va quedar clar que actualment està composta per un grup d’experts, que no s’identifica ben bé qui són i que no figuren com a membres de cap assemblea territorial. Que aquests membres no volien deixar de pertànyer a la C. Coordinació perquè consideraven que les persones que van endegar el moviment encara han de seguir fent la feina, formant part doncs d’una llista ja “consensuada”, i que el què es pretenia era ampliar la Comissió amb més membres que aportessin més capacitat de treball.

Aquests membres poden ser presentats per les assemblees que ho considerin, adjuntant un currículum de les persones. La llista d’unes 40-50 persones es votarà al Grup Promotor fins obtindre un total de 25 persones més. Les assemblees hauran d’enviar les persones que proposen com a màxim fins el 2 de febrer. El 4 de febrer la llista de persones presentades s’enviarà al Grup Promotor, i a la propera reunió del Grup Promotor, del 15 de febrer, es procedirà a votar, escollint els 25 representants definitius.

En conclusió, la impressió que va quedar confirmada és que la manera de funcionament intern perfilada s’assimila a la d’un partit polític, funcionant la C. de Coordinació com una junta executiva, cosa que entra en contradicció amb el contingut expressat en el Manifest que els adherits hem signat. I que aquest funcionament no és qüestionat ara per ara per una ampla majoria dels representants assemblearis, a qui ja els hi està bé ser liderats.

7. Torn obert de paraules.

Dos companys de l’Assemblea, el Jordi i l’Ana, prenen la paraula per expressar la seva decepció davant aquests fets, que confirmen les sospites de funcionament que ja tenien, i anuncien la seva marxa del moviment, tot i dient que presentaran un escrit detallant tot allò que motiva la seva marxa, i demanen que aquest escrit sigui penjat, per coneixement de tots els membres, a la web de l’Assemblea del Moianès. S’accepta la seva petició.

S’inicia un debat entre els assistents, en el qual tothom va expressant igualment el seu nivell de decepció. Tanmateix, la conclusió a la que s’arriba de manera general és que els membres presents de l’Assemblea del Moianès són fidels a l’esperit del Manifest que van signar en el seu dia, perquè creuen en l’immens poder que rau a les assemblees per aprendre i recuperar el poder de decisió i la sobirania del poble. Renoven per tant el seu compromís per ajudar a fer possible d’obtindre un canvi real a la nostra societat, sense dominadors ni dominats, que es regeixi horitzontalment.

I en quan a la organització interna del moviment, fidels a la filosofia del Manifest quan diu “es tracta d’iniciar un procés des de baix…” i “el nostre objectiu no és crear un partit polític”, es decideix no reconèixer cap direcció ni directiu del moviment que no provingui del procés assembleari, genuïnament democràtic, transparent i participatiu al què aspirem, primer per nosaltres mateixos i després per Catalunya. Per tant, seguirem fent la nostra feina política de base per funcionar, ja des d’ara, horitzontalment i en plena col·laboració assembleària.

Amb aquest compromís unànim, es deixa el punt 7 sobre texts de debat per a ser comentat en una propera reunió, i es conclou aquí la reunió.

Anuncis
Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Actes Assemblees del Moianès, Actes de reunions i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.